Новият флагман на Tata – по малко от Toyota, Hyundai, Land Rover и Fiat

Индийският производител Tata представи новия си флагман. Това е кросоувър, който ще излезе на пазара през 2019 г. Първоначално автомобилът ще се предлага само в Индия, но по-късно ще започне да се изнася и в други държави.

Кросоувърът се казва Harrier, като неговият предвестник – концептуалният модел H5X, беше представен още през февруари. Модел с такова название има и в гамата на Toyota, като това е SUV, който се продава само в Япония и Малайзия.

И ако името на модела е взаимствано от Toyota, то дизайнът до голяма степенх (особено в предната част) напомня за този на Hyundai Santa Fe. В същото време платформата е на Land Rover, който е собственост на индийския производител. Това е шасито D8, на което е изградено Discovery Sport.

В Tata наричат платформата Omega и смятат да я използват и за други свои бъдещи модели. Габаритите на Harrier не се разкриват, но прототипът H5X беше дълъг 4575 мм, а разстоянието между двете оси е 2740 мм. При Discovery Sport тези показатели са съответно 4589 и 2741 мм.

Взаимстването от други компании не спира дотук. Кросоувърът на индийците е оборудван с 2,0-литов турбодизел Kryotec с мощност 140 к.с. Двигателят не е собствена разработка, а всъщност представлява мотор Multijet II на концерна Fiat-Chrysler, но с ново име. Скоростната кутия е 6-степена механична или автомат, производство на Hyundai.

На по-късен етап индийците ще предложат и 7-местна модификация на кросоувъра, която ще получи ново име. Предвижда се и вариант с хибридно задвижване, но той не е сигурен.

 

 

 

Home