18-годишният арбитър Любослав Танев от Петрич дебютира във футболен мач при мъжете, призна: Мечтата ми е да ръководя срещи по европейските терени

Любослав Антонов Танев е роден на 14 юни 2000 година в Петрич. Първите си стъпки в спорта прави в ДЮШ на „Беласица” при легендарния треньор Никола Шаламанов. През 2016 година прекратява активна състезателна дейност поради липса на юноши старша възраст в клуба и тръгва по пътя на съдийството. Вангел Вангелов е човекът, който го убеждава за това. Първия си официален мач вече като арбитър прави на 16-годишна възраст по време на срещата за деца между отборите на „Вихрен” (Сандански) и „Места” (Хаджидимово). И от тогава до сега е част от съдийски екип и е с над 100 участия в различни официални срещи за първенства и възрастови групи. Като най-авторитетни определя участието си в мачове на ЦСКА, „Лудогорец”, „Левски”, „Берое” и други. На международния турнир в Банско през лятото на 2018 година е част от съдийския екип на финала – „Редбулс” (Залцбург) и „Черно море” (Варна). Първия си официален дебют при мъжете прави на срещата „Спортист” (Своге) – „Миньор” (Перник) на 20 октомври 2018 г. Веднага след прибирането си в родния град той се съгласи да даде ексклузивно интервю.

– Любославе, как се чувстваше в дебютния си мач в Своге при мъжете, след като си само на 18 години?


– Натрупах необходимия опит и нямах никакви притеснения при дебютирането при мъжете, асистирайки на елитния български арбитър Георги Андреев. Доволен съм от себе си, след като получих похвални думи от страна на отговорното длъжностно лице  на БФС.

– С кои колеги се чувстваш най-добре на терена?

– С Вангел Вангелов и Александър Вангелов. Разбира се, нямам право на избор и съм длъжен да бъда на нужното равнище, независимо с кого съм получил назначение за даден мач.

– Роден си, учиш и живееш в Петрич, а си член на софийската съдийска колегия. Защо се случи така?

– Започнах в петричката колегия и сега съм в софийската, защото там има повече назначения за повече първенства, а на мен е необходим още опит, за да може да стана това, към което се стремя.

– Идолът ти в съдийството в страната и Европа?

– От главните арбитри Николай Йорданов – България, Феликс Брих – Германия и Джуней Чакър – Турция, а от асистентите – Веселин Мишев – България.

-За какво си мечтае младият арбитър Любослав Танев?

– Да премина безпрепятствено до участие в първа лига и един ден да попадна в списъка на международните съдии.

– Какво ще пожелаеш на отбора на „Беласица” и колегите ти от Петрич?

– На арбитрите – да вървят по честен път и да получават високи оценки при ръководството на срещите в страната и чужбина. На футболния клуб  – да заиграе на стадион „Цар Самуил” и да върне старата слава на „Беласица”.