Румен Радев за арестите на знакови фигури: Акции много в България, но присъди малко 

Румен Радев

Акции много, но присъди малко в България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка със специализираните акции на МВР и прокуратурата срещу корупцията. Днес той участва в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – втора смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Той допълни, че е рано да се дават оценки на този етап. „Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, подчерта държавният глава.

На въпрос дали от президенството са били подавани сигнали за нередности в ДАБЧ, Радев заяви: „Постъпили са сигнали и съм ги предал веднага към прокуратурата. Имал съм разговори и с МВР, и с ДАНС по този въпрос“.

Относно ареста на семейство Баневи президентът каза: „За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не са подвластни на никого“.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партия“.

Той отново разкритикува правителството, че страната ни се нарежда до най-изостаналите държави по отношение на борбата с корупцията.

 

 

 

novini.bg