Нови условия за ръчния багаж в Ryanair от днес

Новата политика за ръчен багаж на нискотарифния превозвач Ryanair влиза в сила от днес, 1 ноември.

От днес клиентите на компанията повече няма да могат да взимат със себе си на борда на самолетите безплатно 10-килограмов ръчен багаж.

Според новите правила пътниците, които искат да вземат със себе си нещо повече от “малка ръчна чанта”, ще бъдат таксувани допълнително, освен ако хората не са приоритетни клиенти на борда.

Услугата priority boarding ще позволява на пътниците да взимат със себе си две чанти с ръчен багаж, като голямата трябва да бъде до 10 килограма. По-голямата чанта ще се взема на гейта и ще се натоварва в багажното отделение на самолета. Услугата ще струва 6 евро.

Пътниците, които не са закупили услугата, ще имат право единствено на така наречения малък ръчен багаж. Ако те имат повече багаж, ще трябва да платят по 10 евро за допълнително място за багаж.

Новата политика на авиопревозвача предизвика голямо възмущение в социалните мрежи. Някои от клиентите на фирмата съобщиха, че повече няма да летят с Ryanair.

В изявление миналата седмица антимонополната комисия в Италия заяви, че забранява тази нова политика на авиокомпанията на територията на страната.

Носенето на ръчен багаж с полетите на компанията е “основен елемент”. Много голяма част от пътникопотока предпочета услугите на Ryanair именно заради това, пише още в становището на антимонополната комисия в Италия.

Преди около година Ryanair промени политиката си, която дотогава разрешаваше на всички клиенти да вземат със себе си на самолета големия ръчен багаж. След промяната тази възможност имаха единствено закупилите priority boarding. Тази промяна доведе до забавяния на полети заради техническото време за натоварване на багажа.

Ирландското издание напомня и други скорошни промени в политиката на Ryanair:

Намаляване на периода за чекиране на 48 часа;

Удвояване на цената на стандартните места от 2 на 4 евро;

Увеличаване на цената на седалките с повече място за краката от 11 на 15 евро;

Отделянето на priority boarding като отделен продукт;