Самолетоносачът „Рейгън” води най-голямото военно учение, провеждано край Япония

Американски бойни самолети прелитат над Западния Тих океан, след като американският самолетоносачът “Роналд Рейгън” се присъедини към японски разрушители и канадски военен кораб за най-голямото учение за бойна готовност, провеждано някога във и около Япония, съобщава “Ройтерс”.

Япония и Съединените щати мобилизираха 57 000 военни за учението Keen Sword, с 11 000 повече, отколкото през 2016 г., симулират въздушен бой, амфибийни десанти и отбрана срещу балистични ракети. Японският контингент от 47 000 души представлява една пета от въоръжените сили на нацията.

“Ние сме тук, за да стабилизираме и запазим способностите си, ако е необходимо. Упражнения като Keen Sword са точно онова, което трябва да правим”, коментира от “Рейгън” контраадмирал Карл Томас, командирът на ударната група, докато над него излитат изтребители F-18.

Осем други кораба се присъединиха към самолетоносача за учения срещу подводници, показвайки сила и мощ на фона на притеснения от Вашингтон и Токио за покачващото се влияние на Пекин, допълва “Ройтерс”.

“Съюзът между САЩ и Япония е от съществено значение за стабилността в този район и по-широкия Индо-Тихоокеански регион”, обяснява контраадмирал Хироши Егава.

Разположен в Йокосука близо до Токио, самолетоносачът “Роналд Райгън” е най-големият американски военен кораб в Азия, с екипаж от 5000 моряци и около 90 самолета F-18 Super Hornets.

Канадски кораб за доставки също участва в Keen Sword заедно с фрегата, която плава с “Рейгън”.

Канадският военен аташе капитанът Хугс Кануел коментира, че страната участва в “многостранни учения и участието в Keen Sword, отразява желанието на Канада да има военно присъствие в Азия.

Канада не е единствената западна държава, която иска да поеме по-голяма роля в областта на сигурността в региона. Великобритания и Франция също изпращат повече кораби, тъй като китайското военно присъствие в Южнокитайско море нараства и влиянието му върху океана и неговите ключови търговски маршрути се разширява.