Кюстендилчета поднесоха цветя на паметниците на дядо Ильо Войвода и Васил Левски, учиха за българската история, развяха трибагреника

С различни прояви малчуганите от отделните групи в ДГ “Слънце” в Кюстендил отбелязаха и почетоха Денят на народните будители. С усмивки и с българските трибагреници в ръце бяха най- малките деца от група Кокиче. Момчетата и момичетата се възползвахa от златната есен и с помощта на пожълтелите листа от дърветата изписаха слънцето в двора на учебното заведение.

В празничния ден децата от група “Светулка” посетиха НЧ “Просвета 1922” и се снимаха пред таблото с будителите. Група “Лъвчета” с интересна презентация и изработиха портрети на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Групи “Синчец” и “Слънце” посетиха Килийното училище в града, построено 1820 година – първото българско училище в града, след което отдадоха почит пред паметника на Васил Левски.

Децата от Група “Зайче” кои са просветители, книжовници, борци за свобода, помогнали на българския народ да се събуди от мрака и незнанието, отворили очите му за светлината на буквите и знанието, след което също поднесоха цветя на паметника на Васил Левски – светъл пример в българската история за смелост и честност, за дълбока любов към Отечеството.

Малчуганите от Група “Калинка” положиха цветя на паметника на дядо Ильо Войвода.

Момичетата и момчетата от група „Славейче” гостуваха в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека, за да бъдат сред книгите, за да разгледат изложбата на НБКМ „Книги, посоки, публики”, за да научат повече неща за будителите. С интерес се докоснаха до старопечатни книги от фонда на библиотеката.