Теменужка Петкова / БГНЕС, архив

Най-рано след година ще бъде създадена проектна компания, която ще търси финансиране за изграждането на АЕЦ „Белене“ и ще структурира проекта. Това стана ясно от изявление наминистъра на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на правителството, на което тя е представила готовата процедура за избор на стратегически инвеститор за бъдещата атомна централа. Процедурата включва 9 етапа и ще продължи минимум 12 месеца.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене“, предвижда като начало публикуване на покана за участие в официалния вестник на ЕС и в два български ежедневника. В процедурата могат да участват потенциални акционери, които желаят да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания, както и своя интерес могат да заявят големи консуматори на електрическа енергия от България и региона чрез договори за изкупуване на електроенергия.

Ресорният министър Теменужка Петкова припомни, че бъдещият проект не предвижда държавна или корпоративна гаранция и не е заложено сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия от страна на държавата. В рамките на първия етап от процедурата, а именно публичната покана такава покана ще бъде предоставена на трите компании, които до момента са заявили официално интереса си към тази процедура. Те са от Китай, Франция и Южна Корея. Както и до конструктора на проекта и до потенциални големи консуматори на електроенергия.

Следват още осем етапа и ако те се развият безпроблемно, след 12 месеца трябва да има създадена компания, която да започне да търси финансиране за АЕЦ „Белене“ и да работи по структурирането на проекта.

 

 

 

 

 

 

 

dariknews.bg