3-дневен семинар на бягането се проведе в Долна баня, участниците получиха сертификати

Тридневен семинар на тема „Аз и бягането – синоними“ се проведе в град Долна баня. Събитието, което бе организирано от движението „Рън България“ и Българска федерация лека атлетика, събра любители на бягането, професионални атлети и треньори, представители на атлетическите клубове и организатори на състезания. Сред аудиторията и лекторите бяха Йорданка Янкова – победителка в Софийския маратон през 1999-а година, Магдалена Христова – национална рекордьорка на скок дължина в зала и финалистка от световни и европейски първенства, организаторка на детската атлетическа лига “Go Kids” , Цветелина Кирилова – национална рекордьорка на 1000 м и треньорка по кондиция на националния отбор по художествена гимнастика, Кристиан Патъров – участник на световното първенство за юноши под 20 години на 110 м с препятствия, Милена Миткова – национална шампионка на скок дължина и др.

Семинарът започна с презентация за дейността на движението „Рън България“ през 2018-а година и значението на бягането в съвременното общество, а лектори бяха Иван Кутуев  и Антон Бонов. Първата тема от втория ден беше за тренировките на начинаещи и напреднали бегачи, както и за различните методи за определяне на индивидуалното темпо на всеки бегач. Темата бе разработена от проф. Петър Бонов с лекция и практически занимания на новия спортен комплекс в Долна баня.

Следобяда в семинара се включиха доц. Юлиан Карабиберов и Цветелина Кирилова, които споделиха опита си в кондиционната тренировка в различни видове спорт и ролята на бягането в тях.

Треньорите Калин Стоянов и Надя Младенова представиха дейността на клуба в България и някой от най-новите тенденции в екипировката на бегача. Част от участниците в семинара тичаха в двете сутрешни организирани бягания от 4 км и 9 км по трасето на „Долна баня рън“ – трейл състезание, което се проведе на 2 септември тази година, и в тренировката за определяне на ПАНО (Праг на анаеробния обмен). Всички участници в „Аз и бягането – синоними“ получиха сертификати за участие в събитието.