Изложба „50 години джудо в Перник” представиха в библиотека „Светослав Минков”, Ангел Божичков донесе научни книги

Изложбата „50 години джудо в Перник”, която показва Регионална библиотека „Светослав Минков”, стана повод за мила среща на библиотекарите с основателя на джудото в Перник Ангел Божичков, ветерани и представители на ВСК “Миньор- Перник”. Заедно с тях дойде и съпругата на Ангел Божичков –  Мича.

Всички разгледаха с интерес изложбата, подготвена от отдел „Краезнание”, включваща историята на този спорт в нашия град, отразена в периодичния печат, както и уникалното издание на Цветан Любомиров „Към Олимп” – история на спорта в Перник с документи и снимки.
Изтъкнатият спортен деятел Ангел Божичков донесе в библиотеката свои научни книги, издавани през годините, и показа своя сертификат за 7-и дан, най-високия за България, с който Международната федерация по джудо го удостои миналата година.

В своята кариера като състезател Божичков има всичките титли до 5-и дан. Шестият и седмият се дават за приноса му в науката за този спорт.
Гостите показаха работния вариант на книгата по случай  50 години на джудото в Перник, която ще излезе от печат след няколко дни, подготвена от Инициативен комитет. Голяма част от снимките от различните етапи в развитието на този спорт са предоставени от Цветан Любомиров, който беше сред гостите в библиотеката. На 11 ноември от 11 часа в зала „Борис Гюдеров” ще бъде тържественото честване на половинвековния юбилей на джудото в Перник. Тогава ръководството на спортния клуб ще отличи всички ветерани и ще покаже и връчи книгата, издадена по случай годишнината, поясни Лъчезар Никифоров. Гостите обещаха, че ще дарят на библиотеката няколко броя от изданието.