Николай Делиянев от Сандански спечели международна награда за поезия и съвременно изкуство в Рим

Художникът: От 488 творци бяхме избрани само 25, това е успех за мен и родния ми град Сандански

Българският художник в Рим Николай Делиянев получи поредно  престижно отличие. Роденият и израсъл в Сандански творец бе удостоен с тазгодишната международна награда за поезия и съвременно изкуство „Аполо Дионисиак”, само дни след откриването на самостоятелната си изложба „Загадката на вибрациите” в София.

Момент от събитието

„Преди година представих картината си в Академията за международно съвременно изкуство “Аполо Дионисиак” и бях избран сред 488 художници. За мен беше голямо удоволствие да представя България чрез моето изкуство. От 488 творци бяхме избрани само 25. На събитието имаше повече от 300 гости. То бе в престижния замък „Кастелучa” от 1200 годинa, където присъстваха представители на Италианския културен институт в Ню Йорк, Университета „Рома Тре” и от региона Лацио.

Наградата

Mеждународна награда за поезия и съвременно изкуство “Аполо Дионисиак 2018″ е още един успех за мен, за България и за родния ми град Сандански. Много съм щастлив и за моята лична изложба, която бе в културния център ”Къщата на София” в София през месец октомври. Изказвам специална благодарност към Cдружението “Tолкова близо, толкова далече” за голямото сътрудничество и професионализма. Организацията работи в подкрепа на популяризирането на съвременното българско изкуство и творци в чужбина и в България. Друго нещо, което ме прави наистина щастлив, е, че съм избран да представя 5 от моите творби на художествения панаир в Рим – Roma d’Arte Expo 2018, където ще има повече от 300 художествени галерии от Италия. Откриването ще бъде на 22 ноември”, сподели Николай Делиянев. Художникът има 11 награди. Създава абстрактната триизмерна живопис. Според критиката картините му носят неподражаем почерк и стил и са едновременно естествени, ефирни и загадъчни, провокиращи въображението.

Николай Делиянев е роден в гр. Сандански. Живее в Италия вече над 20 години. Заминава, когато е на 23 г., без виза, преминава границата нелегално, с 400 марки в джоба и започва живота си зад граница като метач на църква.