Volkswagen спира производството на Passat?

Според публикация в германския вестник HAZ Volkswagen планира да преустанови производството на Passat в Германия от 2022 г. Вместо конвенционалния модел от среден клас производствените мощности биха могли да бъдат използвани за електромобили. Говорител на VW съобщи, че надзорният съвет на компанията щял да вземе важно решение oтносно бъдещето на завода в Емден. Там се правят седанът и комбито на Passat. За 2017 обаче от модела са произведени едва 230 000 екземпляра – с около 50 000 по-малко от пълния капацитет на съоръжението.

Причините за това са две – дизеловият скандал и свиването на сегмента на седаните за сметка на SUV-овете. По отношение на първата: в Германия Passat е купуван главно като служебен автомобил, т.е. като „транспортьор“ за дълги разстояния – ето защо без дизел моделът би бил немислим. Хибридният Passat GTE не се продава лошо – но не и достатъчно добре, за да замести дизела. По-големият проблем за Passat oбаче са SUV-овете, и по-точно – вътрешната конкуренция от страна на Seat и Skoda с подобни модели. Разбира се, това далеч не означава, че на пазари извън Европа – като например в Китай, Passat ще изчезне.

На Стария континент свиването на D-сегмента, в който влиза хитовият Volkswagen, е тенденция, която влияе на продуктовата политика на много компании – Honda например не предлага Accord тук, Citroen спря C5, a при новото 508 Peugeot търси по-скоро линията на купе с четири врати, а не на традиционна лимузина.

Passat е един от най-емблематичните германски автомобили. Първото му поколение, до В-колоната напълно идентично с тогавашното Audi 80, се появява през далечната 1973. Емден е дом на модел oт 1977. В момента на пазара е осмата генерация на модела.

 

 

 

 

 

Източник: autobild.bg