Българин гони рекорд за планинско изкачване с кола 6х6 Бургазлията Явор Атанасов щурмува чилийски вулкан с автомобил, правен у нас

Вулканът Ojos Del Salado в Чили е известен като най високата точка на планетата, достъпна с моторно превозно средство, Най-високият вулкан в света се издига на 6893 метра над морското равнище и от дълги години на върха се поставят и подобряват рекорди за изкачване с автомобили и мотоциклети. Настоящият световен рекорд за изкачване с автомобил е поставен през 2007 година от чилийците Гонзало Браво и Едуардо Моя, които достигат до 6688 метра с модифициран всъдеход Suzuki Samurai.

Сега, обаче, родни приключенци са амбицирани да подобрят този рекорд. Българската компания Vromos.com разработи 6-колесен прототип, носещ името на компанията, а именно Vromos 6X6. Самият собственикът на фирмата Явро Атанасов ще е зад волана на машината при изкачването на вулкана.

Построен само за 4 седмици, всъдеходът се задвижва от V образен 6-цилиндров двигател и 6х6 трансмисия, която предава тягата към шестте огромни 44-инчови колела през специално изработени у нас редукторни мостове, снабдени със 100% въздушни блокажи.

Голямото предизвикателство при изкачването на Ойос дел Саладо, разбира се, е огромната надморска височина която трябва да изкачи Явор, шофирайки този всъдеход при липсата на кислород. За екипа са предвидени кислородни маски с които ще борят височинната болест. За огромния бензинов двигател, от Вромос ще експериментират като впръскват умерени количества азотен оксид или добре познатаото на моторспорт маниаците „нитро”, в горивната система на мотора.

Експедицията е многонационална в нея ще има участие от Германия, Русия, Чили и Аржентина. Всъдеходът 6х6 вече пътува към Чили, а екипът от България, включващ Явор Атанасов и Пламен Колев ще поеме към вулкана в края на ноември.

Тази година има негласна надпревара за подобряването на височинния рекорд. Успоредно с българския екип, се подготвят още два отбора – един американски и един немски. Целта на нашия тим е не само да подобри рекорда, но и да го направи преди другите два отбора. И то така да го направи, че да няма как другите да се качат по-високо от тях. Или казано накратко, трябва да стигнат до върха на вулкана!

 

 

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg