Новият Outlander преминава на платформа на Renault-Nissan

Следващото поколение на Mitsubishi Outlander ще стане първият модел на японската марка, която ще премине на плаформа на Renault-Nissan. Това заяви пред журналисти един от топ-мениджърите на компанията – Тревор Ман.

Той разкри, че автомобилът ще бъде построен на модулната архитектура CMF-C/D (Common Module Family), която е в основата на Renault Scenic и Espace. Шасито ще бъде използвано още за следващите поколения на Nissan X-Trail и Renault Koleos. Новият Outlander обаче все още е назад в плановете на концерна, като появята му е планирана за 2020 или 2021 г.

Подобен ход от страна на японците е напълно логичен, тъй като Nisяan стана основният акционер в Mitsubishi, след като закупи 34% от акциите на марката. Самият Тревор Ман е бивш изпълнителен директор на Nissan, но след сделката по придобиване на контролния пакет вече е начело на Mitsubishi.

В Renault-Nissan смятат да приложат подобна стратегия и при останилите бъдещи модели на Mitsubishi. Използването на едни и същи платформи, двигатели и трансмисии от трите марки ще позволи намаляване на разходите, но в същото време ще помогне за увеличение на продажбите на групата, които се очаква да достигнат 11 млн. годишно.

Запитан дали това няма да се отрази на идентичността на всяка от марките, вицепрезидентът на концерна Гийом Картие, който отговаря за глобалния маркетинг и продажбите, даде доста любопитен отговор:

„Представете си, че това е един ресторант, в който се сервират много и различни ястия, но всяка компания ще може да избира това, което ще и свърши работа в зависимост от нейния вкус и идентичност”.

 

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg