Зам.-министър Ал. Манолев от Сандански: Германски компании са инвестирали у нас 130 млн. евро за 6 месеца

България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес

 

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г. Ако тази тенденция се запази, ще отчетем двоен ръст на инвестициите от Германия в нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев от Сандански по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу. Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво.

„България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Александър Манолев. По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори. „Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той. Зам.-министър Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. „Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза още Александър Манолев и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании. Основен акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз. „Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на съюза на глобален лидер в редица отрасли“, посочи той и акцентира, че ключовото послание на Българското председателство на ЕС е било обединението. През 2019 г. бизнес делегация от една от източните провинции на Германия ще посети България за проучване на възможностите за инвестиции и стартиране на общи проекти с български предприятия. Това бе договорено по време на среща на зам.-министър Манолев с Хари Главе, министър на икономиката на федерална провинция Мекленбург Предна Померания. Двамата се договориха още да се търсят възможностите за по-активно сътрудничество между България и провинцията, както и организиране на целеви събития за промотиране на възможностите за инвестиции у нас. Обсъдено бе и сътрудничество в областта на научните изследвания, технологиите и иновациите – разработване на съвместни проекти и запознаване с германския опит при взаимодействието между наука и бизнес и прилагането на научните постижения и изследвания в реалната икономика. В рамките на форума зам.-министър Манолев проведе срещи с потенциални инвеститори и компании, които развиват дейност в страната ни.