Близо 70 лидери са в Париж за 100-годишнината от Световната война

Около 70 лидери, включително президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, отбелязват стогодишнината от примирието на 1918 г. във френската столица Париж, съобщава АФП.

Церемониите в Нова Зеландия, Австралия, Индия, Хонконг и Мианмар стартираха мемориалните събития в целия свят за конфликт, който включваше милиони войници от колонизираните държави в Азия и Африка.

Лидерите на народите на Британската общност, чиито сили бяха разгърнати под британско командване преди 100 години, също изпращат послания за мир и надежда за света през новия век.

“Това беше война, в която Индия не беше пряко ангажирана, но нашите войници се бориха по целия свят, само заради мира”, заяви индийският премиер Нарендра Моди в туитър.

Паметниците в Париж, посветени на Гробницата на неизвестния войник под Триумфалната арка, са предупредени за опасност от национализъм.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че този ден е не само за напомняне за войната, но трябва да бъде и призив за действие.

Меркел ще даде началото на конференцията Парижки мирен форум заедно с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Тя ще се проведе след паметна служба на „Шанз-Елизе”.

Създаден от френския президент Еманюел Макрон, форумът има за цел да подчертае значението на международните институции за подпомагане на разрешаването на конфликти, предотвратяването на войни и разпространението на просперитета.

Британският премиер Тереза ​​Мей и кралица Елизабет ще присъстват на отделно събитие в Лондон.

Независимо от шоуто на единството в Триумфалната арка, където учениците ще четат съобщения, написани от войници на осем езика, се очаква напрежението да се открие под повърхността.

Американският президент Доналд Тръмп, чийто национализъм на твърдия лидер разтърси звездата на Запада, пристигна в Париж, като критикува домакина Макрон, че е “обиден”.

Тръмп се изненада в скорошно интервю, в което Макрон говори за необходимостта от европейска армия и изброи САЩ заедно с Русия и Китай за заплаха за националната сигурност.

Други участници в паметната служба и форума са турският президент Реджеп Тайип Ердоган, канадският премиер Джъстин Трюдо и израелският Бенямин Нетаняху, както и Путин.

С крайнодесните националистически политици, които идват на власт от Бразилия до Италия и Австрия, 40-годишният центрист Макрон е настроен да се позовава на войната, за да направи случая подходящ за международно сътрудничество.

По време на церемонията той ще изнесе кратка реч.

“Целта на форума на мира е да покаже, че има много сили в международната система – държави, неправителствени организации, фондации, интелектуалци, компании – които вярват, че се нуждаем от свят на правила, отворен свят и многостранен свят”, заяви френският президент.

За изпълненията ще се погрижат френският киноамерикански китарист Йо-йо Ма, както и западната африканска певица Анжелик Кидхо. В програмата ще се включи и европейски младежки оркестър с руски диригент.

10 000 полицаи ще осигуряват реда и сигурността в Париж, който многократно е бил заплашван от джихадисти.