Бонусите в Агенцията по вписванията били заслужени

Цецка Цачева

Бонусите в Агенцията по вписванията са заслужени. Това се разбра от думите на министъра на правосъдието Цецка Цачева. Допълнителни възнаграждения от “700 до 3000+” лева са раздадени за периода, в който Търговският регистър, поддържан от агенцията, се срина, а това блокира бизнеса у нас.
Цачева обясни пред бТВ, че въпреки срива останалите три регистъра, поддържани от агенцията, са работили. Служителите на ведомството пък положили “невероятни усилия” да наваксат изоставането в работата. Шефката на агенцията Габриела Козарева също била свършила много работа, след като поела ведомството в най-критичния момент.
От думите на министъра се разбра още, че едва ли ще има някакви наказания за раздадените бонуси, въпреки че Цачева обясни, че ще е безкомпромисна, ако проверката на инспектората на министерството установи нарушения. Въпросната проверка обаче ще се фокусира върху това дали са спазени нормативните изисквания за даване на допълнителни възнаграждения. Според шефката на агенцията тя е приложила наредбата за бонусите на държавните служители.
“Изпълнителната директорка казва, че всичко е съобразно правилата. Има наредба за възнагражденията на държавните служители, в която има бонуси, ако има икономии от фонд “Работна заплата”. Останалите три регистъра на агенцията работиха безпроблемно. Във времето след възстановяването на функционалността на Търговския регистър бяха положени невероятни усилия да се навакса със закъснението”, каза Цачева.

Проверката
Тя обясни, че не знае кой служител в агенцията какъв бонус е взел, включително и колко пари е получила Габриела Козарева. Преди дни Козарева отказа да посочи размера на бонуса си. Според Цачева тя е в правото си да скрие сумата. “Козарева пое агенцията в най-критичния момент. Много усилия бяха положени и най-вече след това – по отношение на конкурсите за длъжностни лица по регистрацията, които бяха в забава. От март до средата на лятото имаше забавяне в обработването на документите. Тя успя с извънреден труд на екипа да навакса. Заслужава да бъде оценен този труд”, смята министърът.
И ако проверката за раздадените бонуси се очаква да е готова в началото на следващата седмица, то тази за причините за срива на Търговския регистър все още върви. “Надявам се до края на годината проверката да бъде приключена”, коментира Цачева.

Критики срещу президента

Министърът на правосъдието коментира и обръщението към нацията на президента Румен Радев по повод годишнината от 10 ноември. В него държавният глава за пореден път отправи остри критики към управляващите за корупцията, свободата на словото и законите, които се правят за бизнес кръгове и ощетяват гражданите.
Очаквано Цачева отхвърли обвиненията на президента за прокарването на законодателни текстове, провокирани от икономически интереси. “Има отделни примери, в които би могло да се допуска, че има такива (лобистки-б.а.) закони, но да се лепи етикет на цялата законодателна дейност, която е прозрачна, е пресилена теза”, каза Цачева.
Според нея Румен Радев е поднесъл “едностранно” фактите в своето обръщение към нацията. “Ако не знаех кой е произнесъл тези думи, щях да ги разчета като лидер на опозицията”, отбеляза тя.
Цачева каза още, че се очаква през следващата седмица ЕК в новия си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка да похвали усилията на институциите у нас.
По повод корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина Цачева коментира, че още от момента, в който е поела поста, се работи по конкретни проблеми, сред които на първо място е удостоверението за български произход. Често то не може да стъпи на документални доказателства, а причината била унищожаването на архиви в съседни държави.