Раздадоха 7 казана курбан на над 500 души в Кюстендил, водата от аязмото край храма „Св. Мина” лекува безплодие, болни очи, главоболие…

Дълга опашка от чакащи миряни за празника Св. Мина

Архиерейският наместник отец Генади Генадиев отслужи тържествената литургия, вярващите над 8 часа виха дълга опашка

 

Повече от 8 часа хиляди православни християни от Кюстендил и региона запалиха свещ и се помолиха на празника Свети великомъченик Мина за здраве в едноименния храм, който е и най-големият в областния град. Архиерейският наместник отец Генади Генадиев отслужи тържествената литургия, а миряните, дошли да почетат светията, извиха дълга почти километрова опашка.

В двора на храма бяха приготвени 7 казана телешки курбан, който бе осветен и раздаден за здраве на повече от 500 човека. Смята се, че великомъченик Мина е покровител на болните и помага да се намерят изгубени вещи. Множество хора са получили именно на това място, благодарение на своята силна вяра в чудото, шанса да се излекуват или сбъднат мечтите си.

Аязмото край храма е наистина уникално. Вътре в него блика чудодейна вода и ежедневно прииждат хора от цялата страна да си наливат от водата на това божие място.

7 казана курбан бяха раздадени за здраве.

Освен да помага на жените да забременяват, чудната течност лекува и различни проблеми с очите, а също така и главоболие. Още след като човек си измие челото, главоболието преминава веднага. Още една голяма сила има тази вода – да премахва уроки. Старите хора разказват, че ако в продължение поне на 10 дни човек се мие с вода от аязмото и пие от нея, то ще му премине всяка болест или неразположение.

Черквата „Св. Мина” е построена през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква “Свети Мина” от 1859 година, по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква “Свети Мина” взема решение да бъде построен нов храм. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата “Свети Александър Невски” в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от Софийския митрополит Стефан.