Мегапроектът парк „Галерия” за благоустрояване на градската среда в Кюстендил за 4 688 751, 23 лв. приключи успешно

Пеещият фонтан пред художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"

Зам.-кметът Росица Плачкова: Над 75 хиляди кв. м са благоустроени през последните няколко години

 

Мегапроектът за благоустрояване на градската среда и за обновяване на физическата среда по поречието на река Банщица, която минава от единия до другия край на Кюстендил, на стойност 4 688 751, 23 лв. приключи успешно.

Росица Плачкова

Това отчетоха на заключителна пресконференция от общината, а проектът бе реализиран за около две години. По проекта бе изградена и възстановена зона за отдих парк „Галерията”, обновяване на физическата среда по река Банщица в Зона със социален характер и Зона с публични функции, изграждане на улица и благоустрояване в кв. 270 на Кюстендил.

Изцяло е променен външният вид около най-посещавания културен обект в града – художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Там бяха положени около 7 декара вносни гръцки чимове, нови алеи на 6700 квадратни метра, пеещ фонтан зарадва кюстендилци и гостите на града, поставени бяха близо 150 пейки и 56 кошчета за смет. В рамките на проекта се засадиха 168 нови дървета – кедри и борове, с височина 160-400 см, както и 8800 храста от 37 вида. Създадени бяха 42 530 кв.м незастроени зелени  площи в района на река Банщица.

“Всичко това обогатява много зеленото богатство, променя градската атмосфера. Зелените площ на града и общината са над 75 000 кв. метра. Подобри се и се надгради това, което бяхме постигнали по предишната оперативна програма – „Регионално развитие”, отбеляза зам.-кметът на общината инж. Росица Плачкова.