31 души са вече жертвите на огнения ад в Калифорния

Броят на жертвите на горските пожари в американския щат Калифорния се увеличи до 31 души, като повече от 200 души все още се водят за изчезнали, съобщиха местните власти, цитирани от световните осведомителни агенции.

Още шестима души бяха потвърдени за загинали в северната част на щата, където броят на жертвите достигна 29 души. С това пожарът се изравнява с най-смъртоносния горски пожар в историята на Калифорния – бедствието през 1933 г. в парка „Грифит” в Лос Анджелис.

В южната част на щата пожарът е отнел живота на двама души, като е причинил щети в морски курорти, включително и Малибу.

Около 250 хил. души са били принудени да напуснат домовете си, за да избегнат три големи пожара в щата.

Със засилването на ветровете, заплашващи да разпространят пламъците, губернаторът на щата Джери Браун призова президента Доналд Тръмп да обяви голямо бедствие, стъпка, която ще помогне за събирането на повече федерални средства от извънредните фондове.

Молбата идва ден след като Тръмп заплаши да намали финансирането за Калифорния, хвърляйки вината за пожарите върху лошото управление на горите.

Екипи за спешно реагиране са преминали през останките от над 6700 жилища и компании, унищожени в град Парадайс. Градът и околният район понесоха основния удар от огнения ад, който започна в близката гора в четвъртък.

По време на пресконференция местният шериф заяви, че телата на петима души са били открити в техните изгорели домове, а шести човек е бил открит в автомобил. Повече от 200 души все още се водят за изчезнали.