(ВИДЕО) Китай за първи път демонстрира мощта на изтребителя J-20

Военновъздушните сили на Китай запазиха големите оръжия за последната част на авиошоуто в Джухай, което се провежда на всеки две години. За първи път публично китайците показаха най-новия си изтребител с пълно въоръжение, съобщава Си Ен Ен.

Изтребителят J-20, който е с два двигателя, се разглежда като китайския отговор на американските бойни самолети F-22 и F-35. Изтребителят влезе на въоръжение в китайската армия през февруари тази година.


В експертен доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания от миналата година се предупреждава, че J-20 може да представлява стратегическо предизвикателство за ключови елементи от ВВС на САЩ, такива като самолетите за презареждане на изтребители и самолетите за ранно предупреждение, ако китайският самолет е въоръжен с далекобойни ракети „въздух-въздух”.

Вчера, на последния ден от шестдневното Airshow China, J-20 показа възможностите си, описано от китайската обществена медия “Синхуа” като “зашеметяваща въздушна демонстрация”.

Изтребителят беше въоръжен с далекобойни ракети. По време на събитието изтребителят разкри четири далекобойни ракети. Отделно други две ракети под крилата на изтребителя.

Според китайски експерти изтребителят ще промени баланса на военновъздушните сили в Азиатско-тихоокеанския регион.

Анализатори коментират, че представянето на изтребителите на авиошоуто би било по-впечатляващо, ако самолетите използваха китайски, а не руски двигатели. Експертите смятат, че изтребителите четвърто поколение са задвижвани от руски двигатели.