Глобиха 92 аптеки за продажба на лекарства без рецепта

България е на средна позиция в ЕС по употреба на антибиотици

 

 

92 аптеки са глобени за по-малко от две години заради продажба на лекарства без рецепта. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

От общо проверени 300 апптеки през 2017-а са били издадени 42 наказателни постановления. От началото на януари до сега те са 50 на брой, допълни той и припомни, че по смисъла на Закона за лекарствените средства санкцията за такова нарушение е 1000 лева. Оказва се, че независимо от големия брой засечени фармацевти нарушители България е под средното ниво за Европейския съюз по смъртност от инфекции, причинени от резистентност към антибиотици в резултат на прекомерната им употреба. Това пък съобщи шефът на Националната референтна лаборатория по антибиотици доц. Иван Иванов, позовавайки се на европейско проучване. Според цитираните от него данни от всички 33 000 смъртни случая в страните от ЕС по тази причина голям брой се дължи на вътрешноболничните инфекции, като в 39 на сто те са били резистентни към трето поколонеие антибиотици, които се използват в лечебните заведения. По думите на доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в нашата страна, тези лекарства се използват повече от необходимото.

Директорът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев обяви, че още от 2016 г. е разработен план за ограничаване употребата на антибиотици, но той все още не е влязъл в сила, защото съгласуването му между няколко министерства все още се бави.

Всяка година в Европа 25 000 души умират от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми. Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците тази година, която започва от 12 ноември, преминава под мотото “Времето на антибиотиците изтича”. Целта е да се привлече вниманието към проблема с антибиотичната резистентност. По данни на Световната здравна организация малкото разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Това налага да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които медицината разполага, предупреждават специалистите. За вредата от безразборното използване на антибиотици експертите припомнят, че те лекуват инфекции, причинени от бактерии, и не са подходящи при вирусни и сезонни инфекции като грипа. Лекуването с антибиотик трябва да е консултирано с лекар задължително.

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg