Съдът запорира имущество на Миню Стайков

Снимка: capital.bg

Имущество на Миню Стайков е запорирано по искане на Специализираната прокуратура от Специализирания апелативен съд, съобщават от институцията.

Наложен е запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена Миню Стайков. Има възбрана и над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради.

Специализираната прокуратура поиска това от съда, за да се обезпечи предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) за престъпленията, за които Стайков е обвинен – ръководене на организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шест души бяха привлечени под наказателна отгонорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар.

Според обвинението те са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

Миню Стайков и още двама от участниците в групата са с наложени мерки за неотклонение “задържане под стража” и остават в следствения арест. Стайко Стайков се издирва.

 

 

 

 

 

Източник: news.bg