Силвия Михова заведе дамите туристки от Кюстендил на Власинското езеро да вдишат пари за вечна младост и красота

Български, македонски и сръбски туристи отново заедно

Туристи от България, Сърбия и Македония изкачиха връх Бесна кобила и развяха знамена на традиционната си среща

 

С развети национални знамена туристи от България, Сърбия и Македония проведоха своята традиционна среща в курорта Бесна кобила (Сърбия), където правят равносметка на изтеклата година и изготвят новите календарни планове на дружествата.

На връх Бесна кобила

Сред участниците бяха и кюстендилски туристи от дружество „Осогово”, водени от секретаря Силвия Михова. Те преминаха през ГКПП „Олтоманци” към Босилеград и Власинското езеро. От връх Малък Въртоп (1685 м н.в.) групата се наслади на страхотна панорамна гледка към Власинското езеро и след кратка пауза туристите се озоваха и на самото Власинско езеро.

На Власинското езеро

В близост до него се намират още планините Чемерник и Варденик, както и платото Власина. Езерото е с площ 15 000 квадратни метра и се намира сред девствена, екологично чиста природа. Разположено е на 1215 м н.в. според местните табели и това го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия.

“На мястото на езерото до средата на 20-и век е имало торфени блата, които мъдро са превърнати в изкуствен воден басейн. В езерото има 2 острова: Дуги Дел (78,4 дка) и Стратория (18,2 дка), покрити с гори, които през есента преливат във всички цветове. Основната атракция на езерото обаче са няколкото плаващи острова, образувани от торф, които „влизат в ход“ през май-юни, когато водата е достатъчно висока. През другото време са закотвени на брега. Най-известният плаващ остров е кръстен от местните Моби Дик, на белия кит от романа на американския писател Херман Мелвис. Около езерото е спокойно, блажено и въздухът е чист. През последните години езерото се превръща в истински туристически хит. Една от легендите за него гласи, че вечер, по залез слънце, когато то е спокойно, само за минута от него излизат вълшебни пари. И която дама успее да вдиша тези пари, остава вечно млада и красива. Важното било да се уцели времето, когато те въздействат, защото е много кратко”, разказва Силвия Михова.

След раздялата с чудесните гледки към езерото туристите преминаха през градчетата Владичин хан и Вранска баня до селцето Крива Фея и хижата в планината Бесна кобила под едноименния връх.

“Местна легенда разказва за силно момиче на име Фея, което живеело в селцето под най-високия връх на планината и яздело по- добре дори от някои мъже в селото. За нея това било истинска страст и тя можела да язди всеки кон. Един ден кобилата на Фея била ухапана от полудяло куче. Момичето не разбрало, но видяло, че от ноздрите на кобилата се стича кръв и побързало да се върне в селото, където хората да спасят животното. Кобилата обаче изведнъж променила посоката на движението си и побягнала към върха. Тя хвърлила Фея на земята и момичето си счупило крака. По- късно хората намерили момичето в безсъзнание и го завели до къщата на баща му. Въпреки дългото лечение кракът на Фея не оздравял напълно. За да запазят спомена за необикновена красавица и трагичната й съдба, хората нарекли селото Крива Фея, а планината – Бесна кобила”, споделя още Михова и допълни, че веселбата си е запазена марка на ТД „Осогово“ и както винаги настроението винаги е на висок градус. Именно в такава атмосфера премина вечерта от първия ден на похода.

На втория ден от екскурзията домакините от сръбския град Враня бяха организирали изкачване на връх Бесна кобила (1923 м н.в.) – първенец не само на сръбската, но и на цялата част от областта Краище. В похода по стар коларски път до самия връх се включиха много туристи от Крива паланка, Пробищип, Струмица, Босилеград. От билото пред туристите се откриха пленителни гледки към планините: Доганица, Дукат, Варденик, Лисинска, Гложка, Грамада, Милевска, Кървав камък, Руй, Сува планина, Осогово, Рила, Пирин, Витоша, Стара планина, Якупица с връх Солунска глава и Шар планина с връх Люботен. След обяд на хижата и кратка почивка в Босилеград, доволни и усмихнати, всички се завърнаха в красивия роден край.