Ердал Галиб спечели купата по борба „Серафим Бързаков” в Петрич, кметът Бръчков награди с почетен плакет на общината Христо Маринов, Николай Паслар, Иван Цонов, Елица Янков, Стефан Илиев

200 състезатели окупираха Петрич за Осмия международен турнир по борба за деца, момчета и момичета „Серафим Бързаков”. Сред участниците имаше клубове от България, Молдова, Украйна, Турция, Румъния, Гърция, Македония.

От българските клубове в зала „Арена Петрич” излязоха състезатели от школите на Петрич, Бургас, Стара Загора, Димитровград, ЦСКА, „Левски”, Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Пловдив, Добрич, Велико Търново, Раковски.

Сред официалните гости бяха президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, основателят на борбата в Петрич – заслужилият деятел на физкултурата и спорта, заслужил съдия и майстор на спорта Богомил Точев, медалисти от олимпийски, световни и европейски първенства -Николай Паслар, Иван Цонев, Евелина Николова, Кирил Терзиев и други.

Турнирът бе открит от кмета на община Петрич Димитър Бръчков. Присъстваха и народният представител Георги Динев, и председателят на ОбС Георги Тренчев. Кметът Бръчков приветства всички състезатели, треньори и ръководители на отборите участници и им пожела успех в Осмия турнир по борба за деца „Серафим Бързаков”. Бръчков награди с почетен плакет на общината президента на БФБ Христо Маринов, световния шампион Николай Паслар, вицеолимпийския шампион Иван Цонов, медалистката от олимпийските игри Елица Янков, президентът на СКБ „Черноморец” (Бургас) Стефан Илиев. Президентът на СКБ от град Одрин, Турция, Хабил Кадри награди с почетни отличия кмета на община Петрич Димитър Бръчков, президента на БФБ Христо Маринов, народния представител Георги Динев и Серафим Бързаков.

Турнирът протече при отлична организация, за което огромната заслуга е на главния организатор и съдия Венцислав Филчев. „Спокойно мога да заявя, че Осмият международен турнир е най-силният до момента. Радвам се, че се увеличава обхватът на участниците от страната и чужбина. Тук е моментът да благодаря на подкрепата на община Петрич, начело с кмета Димитър Бръчков – един невероятен човек, който прави всичко възможно този турнир да става все по-известен и по-известен”.

Серафим Бързаков сподели, че турнирът тази година е с по-качествени състезатели. „Нивото се покачва. Интересът от страна на европейските страни става все по-голям. Тази година дойдоха от Украйна и Молдова. За жалост поради визови проблеми не можаха да пристигнат отборите от Русия. Имам уверението за в бъдеще да се включат отбори от Испания, Албания. Целта на всички е някой ден състезатели, преминали през нашия турнир, да се окичат с медали от олимпийски, световни и европейски шампионати. Турнирът се провежда на нужното равнище благодарение на невероятната подкрепа на кмета на община Петрич Димитър Бръчков, на президента на „Митекс” Иван Илиев и фирма „Симидите”, която осигурява изхранването на състезатели и треньори. Тази година не можаха да присъстват поради заетост и лични причини почетният президент на БФБ Валентин Йорданов и петкратният ЕШ и СШ и двукратен вицеолимпийски шампион Александър Томов”.

Основателят на борбата в Петрич Богомил Точев заяви, че репертоарът на тазгодишния турнир е по-богат. „Радвам се, че този древен спорт стана все по-актуален в тактико-техническо отношение. Редно е треньорите да научат каква е великата дума методика, после стратегията и тактиката и тогава да извеждат състезателите на тепиха”.

Състезателят на “Черноморец” (Бургас) Ердал Галиб взе купата “Серафим Бързаков”. Той стана първи в категория до 53 кг.  Купата за най-добър български състезател получи Васил Василев (30) от добричкия клуб “Добруджански юнак”. А за най-добър чуждестранен борец бе обявен молдовецът Георгий Калачев (66)