Законите на Аюрведа за здраве и младост – ако често сменяте настроенията си избягвайте лютото, хапвайте риба

Аюрведа е древна наука от Индия, която дава ценни насоки за съхраняване на здравето и младостта. Буквално, в превод от санскрит, думата означава “наука за живота”, или иначе казано – наука за дълголетието. Сред най-важните концепции, залегнали в принципите на Аюрведа, е храната, и по-точно комбинирането на различните продукти. В зависимост от водещия природен елемент, в Аюрведа съществуват 3 принципа (доши), характеризиращи човешкото тяло – Вата, Питта и Кафа. Те се ръководят от биологичните и психологични функции на тялото, ума и съзнанието, предопределяйки предпочитанията на хората към храните, техния вкус и температура. Те регулират също така здравето на телесните тъкани и интензитета на изхвърляне на токсините. Ето как да определите какъв тип тяло имате според Аюрведа и съответно видовете храна, върху които трябва да наблегнете:

Вие сте Вата (водещ елемент – въздух)

Вие сте Вата, ако имате фина костна структура и трудно напълнявате. Имате нисък процент на мазнини в тялото си. Не можете да се похвалите с пищен бюст. Ръцете и краката ви са вечно студени. Трудно заспивате. Обичате да се движите. Чувствителни сте и лесно сменяте настроенията си. Склонни сте да изпадате в меланхолични състояния, които редувате с бурно изявена радост. Тревожите се за много неща, независимо дали случили се или потенциални. Препоръчителна диета: Избягвате горчиви и люти храни. Дългата консумация на леки, сухи и студени храни, които са особено популярни през лятото, не са подходящи за вас. Тялото ви има нужда от сготвена храна, топла и с достатъчно мазнина. Препоръчително е да консумирате повече риба и авокадо. Избирайте храни, богати на белтъчини и въглехидрати. Нека студените и сурови храни са в намалено количество.

 

 

Вие сте Питта (водещ елемент – огън)

 

Имате средно развита мускулатура. Изпитвате глад и жажда, дори да сте се хранили неотдавна. Вечно ви е топло, дори навън да е зимна буря. Активни сте в нощните часове. Интелигентни и амбициозни сте. Имате добро чувство за хумор. В емоционален план си падате по крайностите, особено когато става дума за негативни чувства. Ако намразите някого, е завинаги. Бързо се разгневявате. Ревнувате партньора си, понякога и без причина. Препоръчителна диета: Избягвайте киселото, соленото и лютивото. Консумирайте цитрусови плодове и туршии в малки количества. Полезни за вашето тяло са стипчивите храни, на умерена температура, сготвени с малко повече от средното количество мазнина – зехтин или масло. Хранете се по-често, но по малко.

 

Кафа (водещ елемент – вода)

 

 

Имате добре развито тяло, с изявена мускулатура. Рядко се разболявате. Издръжливи сте както на ниски и високи температури, така и на труд. Енергични сте, но пестите енергията си и предварително обмисляте нещата, за да не дадете прекалено много от себе си. Лесно се привързвате към хора, домашни любимци, храни. Изпитвате собственически чувства и трудно се разделяте с вещи. Толерантни и спокойни сте. Препоръчителна диета: Избягвайте сладкото и киселото. За вашето тяло са полезни лютите и топли храни. Приготвяйте ги с колкото се може по-малко мазнина. Пийте чай на закуска. Задължително спортувайте, защото има опасност забавеният метаболизъм да ви създаде проблеми.