Водородният Mercedes GLC ще е само за избрани клиенти

Компанията Mercedes-Benz пусна на пазара своя първи автомобил, задвижван с водород. Това е кросоувърът GLC F-Cell , който ще излезе в ограничена серия, а тя бъде предложена само на избрани клиенти.

Серийният Mercedes-Benz GLC F-Cell е създаден на базата на модела GLC, като за първи път всъдеходът беше представен на автосалона във Франкфурт през миналата година. Вариантът, който ще излезе на пазара, няма да се отличава от показана тогава машина.

В компанията определят автомобила като „рядък звяр” и ще го предложат на ограчичен кръг от клиенти, при това само под аренда. Причината е, че в Европа има ограничена мрежа от ворородни станции, което автоматично означава, че интересът към кросоувъра ще бъде малък.

Моделът GLC F-Cell е оборудван с два балона за съхраняване на водорода и с електрически мотор. Отбелязва се, че 4,4 г. от горивото са достатъчни за пробег от 437 км. Само на електричество машината минава едва 50 км, но благодарение на литиево-йонната батерия тя може да се зарежда от електпреносната мрежа.

Мощността на силовия агрегат е 200 к.с., а максималният въртящ момент – 350 Нм. Кросоувърът развива само 160 км/ч, като може да работи на 4 режима – Hybrid, F-Cell, Battery и Charge. В хибридния кросоувърът черпи енергия от два източника, а във F-Cell работи само на водород. Режимът Battery е само за електрическия източник на захранване, а Charge – само за зареждане.

Продажбите на GLC F-Cell стартират през октомври, като автомобилът първо ще се предлага в градове, в които има водородни зарядни станции – Щутгарт, Берлин, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен, Дюселдорф и Кьолн. След това компанията планира за разшири присъствието на модела в САЩ и Япония.

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg