Започна процесът срещу Ел Чапо

В Ню Йорк започна дългоочакваният процес срещу Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо. Прокуратурата го обвинява, че е ръководел най-големия наркокартел в света от 1989 до 2014 г. и че е вкарвал кокаин в САЩ на ден на стойност 10 милиона долара, пише “Гардиън”.

Но в началото на процеса адвокат на обвиняемия заяви пред журито, че прокуратурата се е заловила за “мита Ел Чапо”, за да отклони вниманието от загубената “война срещу наркотиците”. Адвокатът добави, че клиентът му е изкупителна жертва, а не реалният лидер на картела „Синалоа”. Адвокат Джефри Лихтман смята, че мексиканските власти, включително настоящи и бивши президенти, са получили подкупи, за да защитят Исмаел Замбада, известен като Ел Майо – друг наркотрафикант, който все още се издирва.

Един от адвокатите на мексиканеца заяви във вторник при откриването на съдебния процес срещу наркобарона в Ню Йорк, че президентът на Мексико и предшественикът му са получавали подкупи от картела „Синалоа”, един от най-могъщите в страната, предаде „Франс прес”.

Организацията прехвърлила стотици милиони долари на Енрике Пеня Нието, чийто мандат приключва, и на Фелипе Калдерон, оглавявал страната от 2006 до 2012 г.

“Истината е, че той не контролираше нищо”, заяви защитникът относно Гусман, който може да получи доживотна присъда на процеса. Според Джефри Личтман Ел Чапо е “изкупителна жертва” на мексиканското правителство.
Президентът Нието и предшественикът му Калдерон отрекоха във вторник да са получавали подкупи от картела „Синалоа”.

Именно правителството на Нието преследва, залови и екстрадира Хоакин Гусман, напомни в туитър Едуардо Санчес, говорителят на президентския офис в Мексико.

Гусман влезе в съда в 09,30 часа във вторник, облечен с тъмносин костюм и вратовръзка. Той се опита да се доближи до съпругата си Ема Коронел, но беше спрян от охраната в съда.

Той беше екстрадиран в САЩ през 2017 г., за да отговаря, че през последните 25 години е стоял начело на най-могъщия наркокартел в света. Освен за търговия с дрога, Ел Чапо ще отговаря и за убийства.