Маринов: Докладът от ЕК ни мотивира да работим още по-усилено срещу организираната престъпност

Фактът, че показател 6 е временно затворен, ни мотивира още повече да продължим с противодействието на организираната престъпност. Резултът, довел до затварянето на този 6-и показател, е следствие от работата на всички структури по веригата.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушването си в Комисията по вътрешен ред и сигурност, предаде репортер на Novini.bg.

„Развихме капацитета на ГДБОП по отношение на звената за борбата с прането на пари, киберзвеното, както и звеното за борба с организираната престъпност. Така че действията ни са положително оценени от Европейската комисия”, заяви още той.

„Разбира се, не само ГДБОП е звеното, което трябва да се укрепва. Трябва да се укрепи също така самото министерство и неговите структури, за да се получи една здрава основа. Усилията ни са насочени в тази посока – укрепване на човешкия фактор, т.е. служителите, тяхното обучение и преквалификация след назначаването им на работа. Устремени сме и към подобряване на материално-техническата база на служителите”, допълни Маринов.

Относно протестите в страната вътрешният министър увери, че са осигурени средства.

„В зависимост от ситуацията преценяваме къде и какво количество извънреден труд да се полага от служителите”, каза той.

На въпрос дали МВР разполага с информация, че протестите са платени, Маринов заяви, че към този момент не разполагат с подобни данни.

„В такива случаи МВР обработва всякаква информация. Не можем да споделим нищо такова, че протестите са платени. Но за жалост има немалко провокатори. Мога само да ви кажа, че работим по различни сигнали, които постоянно се проверяват”, обясни вътрешният министър.

 

Източник: novini.bg