Фолклорна танцова панорама разлюля Благоевград, дупнишките танцьори на Дилиана Диканска и Воин Войнов обраха овациите

Всички танцови състави получиха плакет и грамоти

Благоевград бе домакин на Фолклорна танцова панорама, която препълни Спортна зала “Скаптопара” с ценители на българското танцово изкуство. Инициативата е на фондация “Българско танцово изкуство” с управител Емил Генов.

След много успешни представяния в много градове на България дойде ред за грандиозния спектакъл в Благоевград, в който участваха пет професионални танцови състава – ансамбъл “Пирин” с директор Денислав Кехайов и хореограф Мирослав Димитров,
Пирински танцов ансамбъл “Вихрен” към НЧ “Никола Вапцаров-1866” с гл. худ. ръководител Лилян Данчев и хореографи Иван Иванов и Борислав Мутафчийски, Ансамбъл “Веселие”, Симитли с гл. худ. ръководител Калина и Любомир Марянски, Танцов състав “Зора” при НЧ “Зора” с худ. ръководител Дилиана Диканска и фолклорен ансамбъл “Актавис” с худ. ръководител Воин Войнов, Дупница.
Изпълнителите покориха публиката с изящната си игра, емоция, красота и финес, а богатството на народните носии озари залата с пъстри цветове и мотиви. Те изпълниха танци от всички етнографски области на България с голямо майсторство и талант. Именно запазване на традициите е съхранило през вековете българския дух, език, култура и богатство.
Всички танцови състави получиха плакет и грамоти, а с гласуване от професионално жури и публиката в края на годината ще бъде определена класацията за професионални групи – за хореография на сценичен танц, а за непрофесионални групи – за цялостно представяне. На 19.01.2019 г. в София ще бъдат връчени годишните награди на фондация “Българско танцово изкуство”.