Бойко Борисов: Няма основание кабинетът да подава оставка

Бойко Борисов Снимка: Ладислав Цветков

Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, каза премиерът

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма причина правителството да подава оставка, а оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда. Нов кабинет в този мандат няма да правим, но рокади в кабинета ще има, каза още премиерът.

Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка на правителството, заяви премиерът и добави, че не смята, че трябва да стига дотам. Друга конфигурация на управлението, различна от сегашната и без преди това да се мине през избори, е невъзможна, подчерта той в ексклузивно интервю в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Цените на горивата

Премиерът се надява протестите да престанат, след като цените на горивата падат. “В момента с 20 ст. са паднали, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара”, изтъкна той.

По думите му цените в момента падат и ще продължат да падат, но не заради протестите, а заради това, че цената на петрола пада.

Този път не се уплаших от протестите, защото няма причина, коментира още премиерът.

„Разбира се, има платени, има и партийни намеси”, каза още Борисов по повод протестите. На въпрос дали знае за партийна намеса, той заяви: „Е, те се виждат и в медиите. Не бих се вкарвал в тази тема. Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание”.

Исканията за оставка на Валери Симеонов

Премиерът призна също, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов в момента не се обсъжда. „Кабинетът се крепи на всеки един от нас”, подчерта Борисов на въпрос дали правителството се крепи на Симеонов.

По думите на министър-председателя оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред само при Патриотичния фронт. „Валери Симеонов е председател на партия в Коалиционния съвет. Той не е само вицепремиер. Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, а не беше и председател на НФСБ, аз щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка”, подчерта Борисов.

По думите му рокади в кабинета ще има, но сега не е моментът за това.

Министър-председателят съжалява, че едно непремерено и обидно изказване на Симеонов е върнало на улицата майките на деца с увреждания. “Действително ми е и мъчно, и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха, извиних се няколко пъти и от негово име”, отбеляза Борисов.

“Надявам се, че той е осъзнал, че с това “уж болни деца”, то е видно, че са болни”, допълни той.

Запитан дали той е накарал Симеонов да се извини, Борисов отговори, че на Коалиционния съвет всички са преценили, че вицепремиерът трябва да се извини.

Според него Валери Симеонов е бил искрен в извинението си. “И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам”, посочи още Борисов.

Войната между институциите

„От миналия петък до вчера няма ден президентът Радев да не е нападнал правителството”, посочи премиерът.

Във вторник държавният глава заяви, че срещу него има натиск заради прокурорската проверка над кандидата на държавния глава за конституционен съдия – Атанас Семов.

„Аз не можах да разбера тук каква е политическата намеса, след като моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат – да представлява България. Къде е политическата намеса? Коя е острата полемика – това е все едно някой да ти удря шамар и да казва – те се бият”, заяви премиерът.

Премиерът отбеляза, че във всяка сфера доходите се повишават. Направи коментар и за сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева, а депутатската заплата се повишава с 90 лева.

„Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж, иначе е 5000 и нещо”, каза още Борисов.

„Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лв.”, допълни премиерът, като така направи препратка към критиките на държавния глава Румен Радев за данъка за старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, каза преди дни президентът.

„Заслужава да ги взима, ако държавният глава не взима, кой да ги взима?”, допълни веднага в разговора днес Борисов.

„И хората заслужават. Но затова хората трябва да разберат, ако сега счупят държавата, това видно увеличение навсякъде ще продължи, ще се мултиплицира и догодина ще стане още повече. Ако се върнем пак назад, само преди две години, да си спомнят хората – 3,7 милиарда за КТБ, платихме двата руски реактора, които сега не знаем какво да ги правим, а са похарчени над 3 милиарда. 3 милиарда да ги дадем за пенсии, нямаше да са по 40, а ще са по 140 лева”, изтъкна премиерът.

Медийната среда в България и „партията държава”

Във връзка с коментара на Румен Радев за рухналите професионални стандарти в медиите премиерът коментира:
„Вие трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли, кажете: „Борисов, правителството – те ни пречат”. Говорете си вие – медиите. Първата част от изказването на президента не е към нас. Тя е към медиите. Имате си представителни органи, съберете се и посочете”.

Борисов категорично не се съгласи с определението „партията държава” за ГЕРБ, което президентът Радев направи по време на обръщението си навръх 10 ноември.

„Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. Десетилетия, над 100 и колко години, БСП все я има. ГЕРБ е от 10 години. Каква партия държава? Да ме критикува колкото иска, в правото си е и да го прави. Но не може, когато говори за партия държава, да не говори за БСП. 7 млрд. сме разпръснали само за управлението на БСП преди две години.”

Бонусите в Агенцията по вписванията

Вчера в. „Сега” съобщи, че най-големият бонус за последното тримесечие на служител в Агенцията по вписванията не е малко над 3000 лева, както миналата седмица съобщи изпълнителният директор на агенцията Габриела Козарова, а 4805 лева. Попитан дали подобна сума е приемлива на фона на коледните добавки от 40 лева за най-бедните пенсионери, премиерът заяви, че не е морално. Затова бил изпратен на проверка в агенцията Инспекторатът към Министерството на правосъдието. Един от аргументите в полза на бонусите в Агенцията по вписванията е, че те са определени съгласно закона.

„Тогава ще трябва да променим закона. И като го променим закона, ще изпаднем след това в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи, работещи хора, защото ние се конкурираме тука с частния сектор. И виждате какви са разликите в заплатите. Правим електронно управление, качваме електронни регистри, там на ИТ специалистите и на хората, които разбират от тази материя, заплатите са в пъти по-високи. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици във всичките тези сфери, от които държавата се нуждае, за да облекчи гражданите”, отбеляза Борисов.

Отношенията с малката коалиция

С вицепремиерите работя, всеки ден сме заедно, отговори Борисов на въпроса на кого от тримата в малката коалиция има най-голямо доверие. „Еднакво са ми близки, ние сме много различни и надали в друга конфигурация въобще щяхме да се съберем кафе да пием, но така ни подреди животът”, отбеляза Борисов.

Той вярва, че Волен Сидеров и Валери Симеонов съжаляват за думите, които са казвали за него в миналото. „Затова аз много си пестя думи”, посочи Борисов.

Той изброи и мерките за повишаване на доходите, предприети от кабинета в рамките на бюджета за следващата година, похвали се с положителния доклад на Еврокомисията и прогнозира, че България ще бъде приета в Шенген по въздух и вода.

 

ВИДЕО ТУК

 

 

 

Източник: btvnovinite.bg
Снимка: Ладислав Цветков