Св. Бо­го­ро­ди­ца Оди­гит­рия от Рил­с­кия ма­нас­тир лекува болести и върши чудеса

В иконата са вградени мощи на 32-ма християнски светци

 

Чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия“, известна като „Света Богородица Осеновица“ (Осеняваща), се съхранява в черквата в Рилския манастир. Смята се, че иконата помага при изцеление на различни болести. Около централния образ са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. В горната й част има надпис „Одигитрия“ (Пътеводителка).

Намира се в специален иконостас при третата колона на голямата манастирска църква. Ценно съкровище на св. Рилска обител, тя се пази винаги заключена. Само на големи празници, при масово посещение, след св. литургия с нея се прави тържествена лития. Излиза се от Дупнишките порти, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковските порти. В нартиката на църквата игуменът отслужва молебен с водосвет. Множеството минава на поклонение пред иконата, след което пак я заключват. Местното население я почита като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеник с епитрахил, монах, прислужник и въоръжена охрана посещават дома или обхождат засегнатите места, правят водосвет, поръсват и се връщат.
Още се помнят чумната и холерната епидемия, когато целият край бил засегнат. По молба на населението двама йеромонаси и един дякон след всенощно бдение и молебен с лития изнесли чудотворния образ от манастира. Навсякъде иконата била посрещана с почит, извършвал се водосвет и се обикаляли домовете, поръсвали се със светената вода хора и животни. С благодатната помощ на Божията майка страшният мор се прекратил и изплашеното население се прибрало по домовете си и се отдало на мирен труд. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със Своята милост, като я пази и дари с победи. При един поход през 1173 г. императорът минавал през Средец. Той се разболял, помолил се в близкия храм „Св. Георги Победоносец”, където били мощите на св. Иван Рилски. Когато императорът се изцерил, дарил иконата, за да може тя винаги да съпровожда мощите на светеца.

През целия 19-и век чудотворната икона е спасявала от епидемии десетки селища в България. Тогава управата на съответното населено място пишела молба до игумена на Рилския манастир да им бъде изпратена иконата „Света Богородица Осеновица“, за да се сложи край на епидемията. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна.

На големи празници след св. литургия с нея се прави тържествена лития, като се излиза от Дупнишката порта, обикаля се югоизточната страна на манастира и се влиза през Самоковската порта. В нартиката игуменът отслужва молебен с водосвет. След поклонение пред иконата тя отново се прибира.

Само два пъти в годината реликвата се изнася от църквата. По традиция иконата напуска дверите на храма на петия ден на Светлата седмица след Пасха и на 1 август, в началото на Богородичния пост.

Единственото изключение бе на 12 май 2007 г., когато в София бе всенародната молитва за осъдените на смърт български медицински сестри в Либия, които по-късно се прибраха живи и здрави в родината си. Хора от различна вяра изминават пътя до Рилския манастир, за да търсят изцеление при иконата на Божията майка.