Пожар избухна вчера сутринта в петролна рафинерия в Москва и това доведе до затварянето на цех, който по данни на Томсън Ройтерс произвежда половината от бензина в завода.

Пожарникарите се бориха с огнената стихия над три часа, преди да потушат огъня в нефтопреработвателния завод в московския район Капотня, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано от „Ройтерс”.
Собственикът на завода „Газпром-нефт“ – петролното подразделение на „Газпром” – уточни, че рафинерията отново работи както обикновено, освен цеха за каталитичен крекинг. Този цех на завода произвежда дневно 6900 тона бензин, което е над половината от бензина, произвеждан от завода, по данни на Томсън Ройтерс.

Московския кмет Сергей Собянин написа в туитър, че пожарът няма да доведе до недостиг на гориво в града. Пожарът е избухнал в 11 часа сутринта местно време (8 ч. по Гринуич), няма жертви и ранени, уточни министерството.
Руското правителство и петролните компании се споразумяха за намаляване на местните цени на горивата на едро през октомври като временна мярка с цел да се ограничи растежът на цените на бензина и дизела.

 

 

 

 

 

 

Източник: БТА