Системите за автоматично спиране намаляват с 43% ударите отзад

Технологията за автономно задвижване обещава да повиши значително безопасността, но това не означава, че вече действащите системи трябва да бъдат пренебрегнати. В проведено наскоро проучване IIHS изложи на преден план колко ефективни са всъщност системите с аварийно задействане на спирачките след предупреждение за сблъсък. Впечатляващите резултати показват, че технологията може драстично да намали броя на произшествията, които се случват всяка година.Макар че в последното проучване бяха разгледани само автомобили на GM от периода 2013-2015 , беше установено, че моделите, оборудвани с предупредителна система за сблъсък и автоматично аварийно спиране, са участник в 43% по-малко удари в колата отпред в сравнение с моделите без иновативната технология. Що се отнася до катастрофи от същия тип с щети, превозните средства, оборудвани с технологията отчетоха 64% по-добро представяне от техните „неинтелигентни“ съперници.

Дори базовите модели само със система за предупреждение на челен сблъсък (без автоматично спиране) са значително по-добри от тези на превозните средства без системата.

Освен намаляването на броя на произшествията като цяло, технологията също спомага за значителното намаляване броя на ранените. Това вероятно се дължи на факта, че шофьорите биват предупредени за потенциален сблъсък и това им позоволява своевременно да намалят скоростта дори и да не могат да избегнат напълно катастрофата.

Последните проучвания се основават на предишни данни от изследване за автомобилите на Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes-Benz, Subaru и Volvo. В конкретното проучване предупредителните системи за сблъсък с автоматично активиране на аварийното спиране са намалили броя на катастрофите тип ‘предна-задна част’ на автомобила с 50%. Сблъсъците, завършващи с наранявания, също са спаднали с 56%.

Според авторката на изследването Джесика Чичино „резултатите показват, че системата за превенцията на катастрофи в предната част на автомобила наистина работи и дори работи по-добре, когато не зависи единствено от реакцията на шофьора“. Докато автоматичните системи за аварийно спиране стават все по-често срещани при все повече превозни средства, остава проблемът с тяхното приложение. Това се очаква да се промени от септември 2022 г., когато 20 автомобилни производители са обещали да направят тази технология част от стандартно оборудване на всеки нов автомобил.