С изложба почетоха 85-ата годишнина на видния математик Михаил Сотиров в Перник, дъщеря му Ирина: Отдаде целия си живот на тази наука

85-ата годишнина от рождението на видния математик Михаил Сотиров бе тържествено отбелязана в Регионална библиотека „Светослав Минков” в Перник. Тържеството събра роднините, приятелите и колегите на математика, които споделиха спомени за него. В голямата читалня на библиотеката бе подредена изложба, включващи материали за Михаил Сотиров, притежание на библиотеката, както и сборници, ръководства и помагала по математика, написани от него и предоставени от съпругата му Гюрга Китанова. На мултимедия бяха показани и снимки на математика от различни периоди в неговия живот, а водещ бе Иван Йорданов – бивш началник на Инспектората по образованието в Перник, където дълги години Сотиров работи като инспектор по математика. Сред гостите бяха заместник- кметът на Трън Катя Божидарова, писателят и общественик Цанко Живков, директорът на ОУ „Св. Иван Рилски” Бойко Свиленов, както и  бившият директор на ПМГ Валентин Анков, с когото Сотиров издава в съавторство 4 помагала по математика.

„Михаил Сотиров е човек с висок морал, една нестандартна личност с широка душевна кройка, който имаше много приятели в живота. Той бе душата на математическото дружество в Перник като негов председател”, подчерта в словото си Иван Йорданов. Мили спомени и топли думи за математика споделиха негови приятели и колеги, а за дъщеря му Ирина и за внуците Анжел, който е десетокласник в ГПЧЕ, и по-малкия му брат Михаил той ще си остане човекът, който отдава целия си живот на математиката. Директорът на ОУ „Св. Иван Рилски” Бойко Свиленов, който е инициатор на регионалното състезание по математика на името на Михаил Сотиров, сподели, че ще бъде направено предложение до МОН това състезание да бъде включено в Националния календар на министерството. На 24 ноември предстои в училището да се проведе шестото издание на регионалното състезание по математика. Михаил Сотиров е роден на 19 ноември 1933 г. в малкото трънско село Ломница.