Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек, предаде „Ройтерс”, като се позова на изследване на учени от Университета на Чикаго.

Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1,6 години. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него жители на части от Индия живеят 11 години по-малко заради високата степен на замърсяване на въздуха. Там средната продължителност на живота е малко под 69 години според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са създали интернет сайт, който казва на потребителите колко години живот може да им коства замърсяването на въздуха в района на страната, в която те живеят.

Китай и Индонезия са също сред страните, в които микроскопичните частици, носещи се във въздуха, нанасят „най-тежък удар“ на жителите, като съкращават продължителността на живота им респективно със седем и с пет и половина години.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили план за намаляване на замърсяването на въздуха, въпреки че трябваше да го направят още преди три години, посочва доклад на Световната здравна организация.

 

Please follow and like us: