Замърсеният въздух съкращава живота с близо 2 години

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек, предаде „Ройтерс”, като се позова на изследване на учени от Университета на Чикаго.

Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1,6 години. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него жители на части от Индия живеят 11 години по-малко заради високата степен на замърсяване на въздуха. Там средната продължителност на живота е малко под 69 години според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са създали интернет сайт, който казва на потребителите колко години живот може да им коства замърсяването на въздуха в района на страната, в която те живеят.

Китай и Индонезия са също сред страните, в които микроскопичните частици, носещи се във въздуха, нанасят “най-тежък удар” на жителите, като съкращават продължителността на живота им респективно със седем и с пет и половина години.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили план за намаляване на замърсяването на въздуха, въпреки че трябваше да го направят още преди три години, посочва доклад на Световната здравна организация.