В Румъния уволниха шестима министри

Управляващата Социалдемократическа партия на Румъния уволни шестима министри. Лидерът на партията се опитва да увеличи контрола си над правителството, информира АП.

По време на среща партията гласува за уволняването на министрите на транспорта, икономиката, труда, културата, развитието, спорта и комуникациите.

Лиа-Олгута Василеску, съюзник на лидера на партията Ливиу Драгня, беше министър на труда, но след рокадите ще поеме транспортното ведомство, докато останалите губят министерските постове.

По-рано военният министър подаде оставка.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила заяви, че промените са необходими, защото “трябва да отговорим на новите предизвикателства… пред правителството и също така ние се подготвяме да поемем ротационното председателство на ЕС на 1 януари”.

Дънчила, която има ограничена изпълнителна власт, благодари на уволнените министри и обясни защо новите министерски предложения са подходящи.

Драгня, който задкулисно ръководи правителство, коментира, че решенията са “политически и управленски”.

Партията одобри Кодрин Стефанеску за нов секретар на Социалдемократическата партия. Той е съюзник на Драгня. Стефанеску е изключително критичен към еврокомисаря Корина Крецу, румънски социалдемократ, който критикува правителството за неуспеха при усвояването на еврофондове.

По-рано военният министър Михай Фифор и кметът на Букурещ Габриела Фирея подадоха оставка, за да избегнат уволнение. Фифор заяви, че ще помага на партията да спечели парламентарните избори през 2020 г.

“Това е отмъщение. Драгня иска да се отърве от мен”, обяви Фирея.

Виктор Понта, бивш премиер на Румъния и председател на партията преди Драгня, нарече новото правителство “съчетание от професионална некомпетентност, липса на гръбнак и нечист бизнес с обществени пари”.