Перничанката Даниела Михайлова оглави едно от 12-те училища в Чикаго

Община Перник и предградието Елк Гроув със споразумение да работят в областта на културата, традициите и икономиката

Община Перник и предградието на Чикаго Елк Гроув ще работят съвместно в областта на културата, традициите и икономиката. Новите идеи ще се реализират след подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между българския и американския град в лицето на двамата кметове – Вяра Церовска и Крейг Джонсън. „Подписването на това споразумение е изключително важно събитие. То е много важна дипломатическа стъпка за Перник. Близо 3 години работим, за да стигнем до този момент. Всичко започна от едни разговори за нашите съграждани в Чикаго. Впоследствие разговорите продължиха с предишния генерален консул, с нашето правителство и сегашния генерален консул Иван Анчев, който ни свърза с Елк Гроув”, коментира Вяра Церовска. По думите й в Чикаго има 19 български училища, от тях две са били посетени от българската делегация, в която участваха още зам.-кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев, кметът на квартал “Изток” Емил Костадинов, консулът ни в Чикаго Людмила Тасева и Габриел Апостолов – зам.-председател на Обществено-експертен съвет по култура в Перник. Учебните заведения са много модерни, а децата ги посещават през уикенда, на едно от тях директор е перничанката Даниела Михайлова.

Основната причина, за да се осъществи побратимяването между българския и американския град, е и създаването и утвърждаването на футболен клуб „Миньор“ (Чикаго) като най-добрия български отбор извън границите на България. Събитието беше подкрепено радушно от ръководството на отбора в лицето на спонсора Димитър Огнянов, президент на транспортна компания „Навигейшън“, и треньора Емил Миланов. Също така и от бившия национал по таекуондо Станислав Станимиров в качеството си на председател на Българо-американския център за културно наследство и съосновател на център „Магура“.

„По време на посещението ни се запознахме с различни практики на местната власт – как се грижат за обществения ред и сигурността на гражданите. Видяхме как развиват и индустриалната си зона, как обучават своите предприемачи. Статистиката говори сама и по отношение на икономическата ситуация в предградието на Чикаго, където живеят 33 000 души, а работят 78 000“, коментира още Вяра Церовска и допълни, че кметът на Елк Гроув Крейг Джонсън, който управлява града 22 години, заедно с началниците на полицията и пожарната ще гостуват на перничани на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019”.