Потвърдиха 26 огнища на птичи грип у нас

Засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти заради птичия грип продължава, съобщиха от БАБХ. До средата на ноември са потвърдени 26 огнища на болестта в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 милион.

Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението на инфлуенца по птиците са пробиви в биосигурността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.
Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната. Стратегията за контрол на ситуацията включва мерки като: биосигурност в стопанствата; по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и увеличен брой официални ветеринарни инспекции, движение на птици във и от предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.

Актуална информация за огнищата на заболяването инфлуенца по птиците в страната може да намерите в интерактивната карта може да видите тук

 

 

 

 

Източник: monitor.bg