Кметът Георгиев подари таблет и плакет на председателката Василка Стоименова по повод 115 г. читалище в Радуил

Местното кметство и общината кандидатстват за закупуването на климатици

 

115 години чества Народно читалище “Христо Ботев” в самоковското село Радуил. Кратък преглед на историята на основаването на читалището направи Димитрина Божилова, която отчете факта, че има данни, че читалището е основано през 1885 година и читалищното настоятелство ще продължи да търси факти и доказателства, за да възстанови документално този исторически факт.

Председателят на читалището Василка Стоименова пък представи творческата дейност през годините. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев поднесе поздравителен адрес по случай годишнината и подчерта, че читалищата са духовните и културни средища в малките населени места и на тях се крепи опазването и съхранението на местния фолклор. Той поздрави читалищните дейци за активната им дейност и подчерта, че е изключително важна приемствеността, която имат и увличат в дейността си и много млади хора.

Самоковският градоначалник връчи плакет на председателя на читалището и таблет, за да продължат да бъдат отворени и да привличат все повече млади хора. Кметът на селото Любомир Димитров също отправи поздрав и заедно с Георгиев споделиха с присъстващите в залата, че читалището, съвместно с общината кандидатства пред Местната инициативна група за закупуването на климатици, което ще осигури комфорт и добри условия в прекрасния салон, за провеждане на повече събития през студения период на годината. След официалната част на сцената се изявиха творческите състави към читалището – двете женски певчески групи – “Детелини” и “Здравец”, детският танцов състав “Радуилче” и танцовите състави “Искърски ритми” и “Лудо-младо”. В концерта взе участие и фолклорната певица Деси Николова. Поздравителен адрес към читалищното настоятелство изпрати и народният представител Радослав Стойчев.