Кюстендилски деца изработваха цървули

Деца изработваха цървули и се запознаха с опинчарството.

Поредната работилница в музея бе посветена на героизма на българските войници в Сръбско-българската война

 

Повече от 100 деца се включиха в ноемврийската работилница за изработване на цървули, организирана от Регионалния исторически музей в Кюстендил. Темата представя един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало, а именно опинчарството. Момчетата и момичетата на различна възраст проявиха огромен интерес не само към изработката на цървули, но и научиха любопитни факти около тяхното приложение преди повече от 130 години.

Старание и интерес проявиха кюстендилските ученици.

В трите дни от тематичната музейна работилница се включиха и малчуганите от група “Лъвчета” към ДГ “Слънце”. Децата с интерес се запознаха с един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало – опинчарството, и с усърдие изработваха цървули.

“Този месец темата бе посветена на важно историческо събитие от новата история на България – Сръбско-българската война от ноември-декември 1885 г., и цели да напомни за героизма на българския войник и обикновения човек, участвал в бойните действия, защитили акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Малчуганите от група “Лъвчета” с изработените цървули

Спомените на очевидци описват героизма на нашите войници, някои от които за две денонощия изминават 145 километра, вървейки пеша, обути с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани. Именно този исторически факт ни провокира да посветим ноемврийската работилница на изработката на цървули и запознаване на децата в опинчарството. Радвам се, че на децата им бе интересно и научиха още нещо”, каза експертът в Регионалния исторически музей Мирослава Таскова.