Кремъл: Имаше очевиден натиск върху избора на нов лидер на Интерпол

Кремъл каза днес, че очевидно е бил упражнен външен натиск върху гласуването за нов президент на Интерпол, но че не вижда някакви фактори, които да правят избора нелегитимен, предадоха „Ройтерс” и ТАСС.

“Има избори, те се състояха. Засега не са ни известни каквито и да е факти, които биха могли да доведат до обсъждане на легитимността, т.е. има избори и има резултат”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Прессекретарят на Владимир Путин изрази съжаление, че руският кандидат не е спечелил надпреварата за президент на Интерпол. “Съжаляваме, разбира се, че не победи нашият кандидат, но от друга страна, ако безпристрастно погледнем редица изявления на редица страни в навечерието на изборите, е очевидно, разбира се, че беше оказан силен натиск”, каза Песков.

Общото събрание на Интерпол избра за президент на международната полицейска организация южнокорееца Ким Чен-ян. Той победи руснака Александър Прокопчук, чиято кандидатура предизвика тревога в Запада за опасност от руска намеса.

Преди това американски сенатори призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да повлияе върху Общото събрание на Интерпол, за да не бъде избран Прокопчук за нов президент на организацията на мястото на китаеца Мън Хунвей, който беше арестуван в Китай по подозрение в корупция.