Снимка: Архив

В Скопие е задържан бившият директор на македонското контраразузнаване Сашо Миялков – първи братовчед на експремиера Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Арестът е по искане на Специалната прокуратура. Миялков бе изведен с белезници от луксозния хотел „Мериот“ в центъра на Скопие и отведен в ареста „Шутка“ в македонската столица.

Основният съд в Скопие е наложил мярка „задържане под стража за 30 дни“. Мярката е предприета поради опасност Миялков да избяга.

Той е обвиняем в делата „Крепост-Таргет“, „Трезор“, „Тортура“ и „Титаник 2“.

Сашо Миялков се смяташе за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той е и един от най-богатите в страната. Син е на Йордан Миялков, бивш министър на вътрешните работи в първото правителство на „Независима Македония“.

Арестът идва само седмица след като Груевски избяга от страната и във вторник официално получи политическо убежище в Унгария.

Никола Груевски избяга, след като в Македония беше издадена заповед за ареста му, за да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние при купуване на луксозен мерцедес на стойност 600 хил. евро.

По-рано македонското правосъдно министерство изпрати до унгарските власти искане за екстрадиция на Груевски.

В него се посочва, че никое от делата, по които Груевски е осъден или е подсъдим, не е политическо или дело за военни престъпления и че тези съдебни процеси не попадат сред случаите, за които по Европейската конвенция за екстрадиция може да бъде отказана такава.

„Трансперънси интернешънъл“ също поиска от Унгария да екстрадира Груевски.