116 депутати подкрепиха оставката на Валери Симеонов и избраха Марияна Николова на негово място

Снимка: БГНЕС

Депутатите от “Атака” не бяха в пленарната зала и не гласуваха решението

 

След 4 часа дебати депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избраха на негово място досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова. “За” гласуваха 116 народни представители, “против” – 62-ма, въздържали се нямаше. След гласуването Николова положи клетва като вицепремиер.

След като оставката му като вицепремиер бе гласувана, Валери Симеонов напусна парламента. Направи го през централния вход, за да избегне журналистите. Той бе изключително лаконичен:

“Надявам се след тази оставка коалицията да е по-сплотена”.

Депутатите от “Атака” не бяха в пленарната зала и не гласуваха решението на Министерския съвет за персоналните промени.

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов остро нападна БСП заради исканията им за оставка на целия кабинет и настоя:

“Единственото, което можеше да направите и го правите перфектно и брилянтно, е да предизвиквате конфликти, да предизвиквате скандали и да търсите, че това е единственото, което може да ви крепи на повърхността. Не. Това ще ви срине в следващия момент, когато отидете на избори”.

Йордан Цонев от ДПС остро критикува управляващите и подчерта, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да е рестарт на управлението:

“ДПС има от първия ден едно искане и това искане е националистите да не бъдат във властта. Най-естественото нещо, което може да очаквате от нас, е от същото в по-големи дози. От последните 10 години няма изкаран един цял мандат и всеки мандат завършва с протести, независимо кой управлява. Това не ви ли свети някаква лампа, че всички тук трябва нещо да променим?”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро възрази, че премиерът Бойко Борисов не е дошъл лично да представи решението си и кандидатурата на заместника на Симеонов – Марияна Николова. Номинацията бе представена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, един от лидерите на коалиция “Обединени патриоти”.

В остра реч вицепремиерът Красимир Каракачанов избухна срещу изказването на Нинова, която го нападна, че е отговорен за аферата с незаконно предоставяне на документи за българско гражданство. Каракачанов настоя социалистите да изкарат едно доказателство.

Заради спорове по процедурни въпроси гласуването на решението за персонални промени в кабинета се забави. Заседанието в пленарна зала беше продължено след кратко прекъсване за извънреден Председателски съвет заради продължителни спорове дали председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ е ощетил левицата в искането им за изказване по проекта на решение за персонални промени в Министерския съвет.

Очаква се след гласуваната оставка вицепремиерът Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат на мястото на Миглена Александрова от квотата на “Атака”.

 

 

 

 

 

Източник:  bnr.bg