Белоградчишкият епископ Поликарп кръсти зам.-кмета на Трън  Милена Савова

Белоградчишкият епископ Поликарп и викарий на Софийска митрополия отслужи литургия в храма „Св. Николай“ в Трън, присъства на празничен концерт и кръсти зам.-кмета на града Милена Савова, съобщиха от ръководството на Софийската епархия. Софийският викарий пристигна в Трън, придружен от ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала “Св. Неделя”, който дълги години е бил празничен свещенослужител в града, и Иван Тупаров от Духовно- просветния отдел на Софийска митрополия, координатор на празничните концерти, провеждани в софийските духовни околии. Преди началото на литургията Поликарп и архиерейският наместник ик. Дамян Делов извършиха тайнството кръщение над зам.-кметицата на общината Милена Савова. В литургията заедно със софийския викарий взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, иконом Дамян Делов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ик. Кирил Дидов, председател на столичния храм “Св. ап. Петър и Павел”, свещеник Николай Пешов – председател на църковното настоятелство на храма домакин, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковната богослужба бе уважена от Цветислава Цветкова, кмет на гр. Трън, и от множество кметски наместници на близките селища. За архиерейската литургия дойдоха енориаши и миряни от близкия гр. Брезник. Църковните песнопения огласиха от певницата д-р Любомир Игнатов, преподавател на Източно църковно пение в Богословски факултет на СУ и Софийска духовна семинария и Иван Тупаров”, съобщиха от ръководството на Софийската епархия. По време на литургията е била прочетена специална заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението по пътищата на България, по повод обявения Световен ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия.

След службата в храма се проведе празничен концерт в чест на празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство и православна младеж. Ик. Дамян Делов произнесе пред присъстващите затрогващо поучително, духовно слово за съвременното духовно състояние на българските подрастващи, за налагащите се в обществото „нови“ нравствени ценности и стремежи, водещи човешката личност и душа само до погибел и духовна смърт.

В последвалата празнична програма участие взеха деца от местното (единствено) училище в града, които изпълниха стихчета и песен. Впечатляващо се представи студентката Йоана Дидова, която изпълни арабска православна песен, а като завършек бе професионалното изпълнение на певческа формация „Софийски псалти“, с диригент д-р Любомир Игнатов, които показаха красотата на източноцърковната музика.