Учениците на Теменужка Николова пресъздадоха сцени от романа „Под игото“ в Симитли

Светлият християнски празник Въведение Богородично бе отбелязан подобаващо в Симитли. Учениците от 10-и “а” клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязаха Деня на християнското семейство с пресъздаване на Вазовия роман „Под игото“.

Учениците на Теменужка Николова пресъздадоха първата глава на романа, където българинът е представен в най-характерната си среда, която го е запазила през трудните години на робството, а именно – семейството. Учениците направиха описание на порядките в едно типично българско патриархално семейство. Те акцентираха върху идеалите на българина, неговите националност и ценности, съхранили духовни добродетели. Освен в семейството българинът е представен и в църквата. Вярата като основен християнски постулат е друга важна опора в тежкия живот.

Хората в този период от българската история са били изключително религиозни, ходенето на църква и изповедта са били традиции, сплотяващи народа и вдъхващи му надежда. В творчеството на Вазов българин е синоним на праведен християнин. Така едни млади хора пресъздадоха пред директорите на гимназията, учители и съученици християнските традиции по повод Деня на християнското семейство.