Volkswagen и Ford ще правят заедно лекотоварни автомобили

Концернът Volkswagen AG потвърди официално решението си за партньорство с американския производил Ford. Двата автомобилни гиганта ще разработват и произвеждат заедно цяла гама от лекотоварни автомобили.

Това решение е взето на ежегодното заседание на Съвета на директорите на Volkswagen AG, което е било проведено в началото на седмицата. От прес-службата на германската компания съобщават, че на по-късен етап сътрудничството с Ford ще бъде разширено и извън пределите на товарните автомобили, но подробности за тези намарения не се съобщават.

От друа страна, Volkswagen в крайна сметка официално сложи край на спекулациите и слуховете за евентуално сливане с Ford, които се появиха през последните месеци. Германската компания обяви, че си остава конкурент с американския производител, тъй като сътрудничеството няма да засегне маркетинговата дейност, търговските мрежи и ценовата стратегия.

Освен това, най-големият германски прозиводител потвърди и намеренията си да увеличи сериозно инвестициите си в електромобилите и автономните технологии. Целта е да се ускори процесът по пускане на пазара на нови електрически модели в близките няколко години. Инвестицията в тях ще е около 44 млрд евро, като първите два електромобила на Volkswagen ще трябва да са готови през 2019 и 2020 г. Това са кросоувър и хечбек за 20 000 евро (начална цена), с които германската марка ще отправи сериозно предизвикателство към Tesla.

 

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg