Красивата египетска царица се къпела във вода със зехтин. Тя се „кълняла“ в неговата разкрасяваща сила – твърдят старите хронисти. Козметичните препоръки могат да се изпълняват и днес:

За бронзов тен

За да се запази красивият бронзов тен на кожата, се прави козметична маска от 4 суп лъж. брашно, 1/2 чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. зехтин. Маската се поставя върху лицето и шията, докато е още топла.
Сваля се след 10 мин.
Лицето се измива с хладка вода.

За красива коса

1 пресен жълтък се смесва с малко лимонов сок, след което на капки се прибавя зехтин. Тази маска е подходяща за суха коса.
За красива и бляскава коса смесете един жълтък, сока от един лимон, половин чаша бира и една супена лъжица зехтин. Със сместа направете 5-минутна фрикция на косата, преди да я измиете с шампоан.

Красиви бели зъби


За блестящо бели зъби се приготвя смес от няколко капки зехтин и малко морска сол. Зъбите се натриват с четка и се изплакват добре.

За здрави нокти

Банята във вана, в която са капнати няколко капки зехтин, подхранва кожата на тялото, заздравява нокти, които се чупят лесно.

Белези след бременност

Когато по кожата личат белези след бременност, местата се натриват редовно със зехтин, тялото се загръща със затоплена хавлиена кърпа и се изплаква след 10 минути.

За красиви ръце

Покрийте ръцете за 10 минути с прясно нарязани картофи, изплакнете ги с хладка вода и след това леко ги масажирайте със зехтин.

За суха кожа

За да избегнете изсушаването на кожата, потопете ръцете за половин час в хладък зехтин и след това им направете компрес с хума и зехтин. Ако кожата ви е суха, смесете сърцевината на едно авокадо със зехтин и направете маска на лицето си. След 20 минути п изплакнете с хладка вода.

Против бръчки

При бръчки – смесете сока от един лимон с две супени лъжици зехтин и масажирайте нежно лицето два пъти седмично преди лягане. За да имате винаги нежна кожа, намазвайте тялото си със зехтин, преди да се изкъпете.

Против пърхот

Срещу пърхот смесете 150 г зехтин с 20 г рициново масло и толкова одеколон, след това намажете цялата смес върху косата и след 20 минути я измийте.