Измамници изнудват хора в нета, че уж имат техни порнографски кадри

Измамници изнудват интернет потребители, като ги лъжат, че притежават техни кадри с порнографско съдържание, които ще бъдат разпространени в мрежата, ако не платят откуп, съобщава БНТ.

Заплахите се разпространяват по електронните пощи. Най-популярната спам кампания през последните месеци е тази, при която неизвестни лица заплашват чрез имейл, че притежават клип на интернет потребителя с порнографско съдържание и се иска солиден откуп, за да не го разпространят. За да се аргументират, добавят и негова парола – придобита чрез хакерска атака.

“Тази спам кампания върви от африкански държави. Сумите, които се искат като откуп, платени по фирми за бързи преводи или криптовалути, варират от 500 до 9000 долара. Аз самият на служебния ми мейл, който ясно показва каква е длъжността ми, получавам средно по три такива съобщения дневно”, каза началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев.

След изтичането на дадения за откупа срок не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, въпреки че сте сменили цитираната от тях парола.