Кметът Котев откри барелеф на художника карикатурист Радой Гердов в Сандански, подари букет цветя на съпругата му Дарина

Кметът Кирил Котев откри официално барелеф на художника карикатурист, роден в град Сандански – Радой Гердов (1950-2003).

Събитието се проведе пред Дома на културата в град Сандански, в присъствието на творци от града, членове на Съюза на българските художници, приятели и гости. Радой Гердов – художник карикатурист, естет, живописец и музикант, живее извън родния Сандански, но неговото творчество ще бъде „запечатано“ завинаги в облика на родния му град чрез открития барелеф.

„Радой Гердов е първият санданчанин, когото увековечаваме с този барелеф. Щастлив съм, че такива достойни и талантливи хора са част от град Сандански“, с тези думи и букет цветя към съпругата на твореца Дарина Гердова кметът на общината откри официално монумента пред Дома на културата в чест на карикатуриста. За идеята за създаването на барелефа разказа Кирил Божкилов, а съпругата на Гердов Дарина изказа своята огромна благодарност към кмета на община Сандански Кирил Котев и всички местни творци и художници. Приветствие отправиха и проф. Ивайло Мирчев – експредседател на Съюза на българските художници, и Георги Чалъков – приятел на твореца и голям български карикатурист.

След официалната част по откриването на барелефа всички гости се насладиха на неподвластното на времето творчество на Радой Гердов във фоайето на Дома на културата.