Audi се отказва от разработка на два спортни модела

Германският производител Audi е променил плановете си за разширяване на спортната гама на моделите, които предлага. По-рано тази есен се появиха твърдения, че компанията подготвя пускането на гореща версия на хечбека A1, която ще се казва S1, както и нова, 4-врата модификация на купето TT.

В крайна сметка обаче, тези автомобили няма да се появят. Това съобщи директорът на отдела за комуникации на Audi – Петер Оберндорфер. Като причина той посочи намеренията на компанията да съсредоточи сили в други направления, в това число и електромобили. В същото време разработката на A1 S1 би погълната прекалено много средства, с които в момента Audi не разполага.

Това означава, че сегашното Audi A1 40 TFSI ще си остане най-мощната версия на компактния хечбек. Тя е оборудвана с 2,0-литров турбомотор от Volkswagen Golf GTI, който развива 197 к.с. и 320 Нм въртящ момент. Очакваше се, бъдещото A1 S1 да получи същия двигател, но с 246 к.с. и система за задвижване на четирите колела.

Що се касае до разработката на Audi TT с 4 врати, Оберндорфер заяви, че оригиналният модел е сред иконите на марката и тя няма никакво намерение да се отказва от него или пък да го преработва. Той все пак призна, че в компанията е имало намерения за разширяване на семейството TT, но те вече не са актуални, като причината е същата като при A1 S1 – липса на свободни средства за инвестиции и насочването към други проекти.

 

 

 

 

Източник:topgear.bg